Mramorni kolač sam prvi put napravila još u srednjoj školi (kad to beše, bolje ne pitajte
i to sam uzela recept sa kesice nekog od Dr.Oetker proizvoda. Sećam se da je išlo dosta putera i da je bio baš veliki. Zbog njega je mama i kupila modlu za kuglof i mi se sviđala ta forma kolača. Elem, to behu dani kad smo se gluten i ja podnosili. Od pre dve godine i zvanično više nismo u miroljubivim odnosima, pa mi ništa drugo nije preostalo već da se uhvatim u koštac izrade bezglutenskih poslastica. Svako ko ima iskustva sa bezglutenskim mešavinama brašna zna koliko je važno pogoditi razmer suvih i tečnih sastojaka da bi dobili nešto što sutradan neće biti tvrdo i suvo. Tako sam ja čitajući brojne recepte za mramorni ili zebra kolač, na koncu došla do meni idealnog recepta. Biskvitno testo koje nije suvo i koje zadržava vlažnost i drugi dan. Mada, koliko je ukusan, čudi me da dočeka i taj drugi dan 
Sastojci
4 jaja
200 ml ulja (najčešće je to neko manje aromatično maslinovo ili pola/pola maslinovog ulja i putera
120 ml mleka
150 gr šećera
270 gr Mix c Schar bezglutenskog brašna
25 gr tamnog kakaa u prahu
1 kašičica cimeta (vrhom puna)
2 kašičice praška za pecivo (pune)
aroma vanile
prstohvat soli
4 jaja
200 ml ulja (najčešće je to neko manje aromatično maslinovo ili pola/pola maslinovog ulja i putera
120 ml mleka
150 gr šećera
270 gr Mix c Schar bezglutenskog brašna
25 gr tamnog kakaa u prahu
1 kašičica cimeta (vrhom puna)
2 kašičice praška za pecivo (pune)
aroma vanile
prstohvat soli
Priprema
1.
4 jaja, 2 dcl ulja, 120 ml mleka i 150 gr šećera umutiti da se sjedini. Smesu podeliti na pola.
U jednu polovinu ide 150 gr bezglutenskog brašna Schar mix c, ekstrakt vanile, puna kašičica cimeta i puna kašičica praška za pecivo.
U drugu polovinu ide 120 gr Mix c, 25 gr kakao praha (uvek koristim neki bolji kakao) i puna kašičica praška za pecivo. Svaku smesu promutiti mikserom da se lepo sjedini. Stranicu okrugle modle za pečenje (24 cm) podmazati puterom i posuti brašnom mix c, a na dno staviti papir za pečenje koji ste samo podmazali.
Naizmenično u sredinu modle sipati po punu kašiku svetle, pa tamne smese dok se sve ne utroši. Kako se sipa tako se smesa razliva do ivica modle i pravi karakteristične krugove.
1.
4 jaja, 2 dcl ulja, 120 ml mleka i 150 gr šećera umutiti da se sjedini. Smesu podeliti na pola.
U jednu polovinu ide 150 gr bezglutenskog brašna Schar mix c, ekstrakt vanile, puna kašičica cimeta i puna kašičica praška za pecivo.
U drugu polovinu ide 120 gr Mix c, 25 gr kakao praha (uvek koristim neki bolji kakao) i puna kašičica praška za pecivo. Svaku smesu promutiti mikserom da se lepo sjedini. Stranicu okrugle modle za pečenje (24 cm) podmazati puterom i posuti brašnom mix c, a na dno staviti papir za pečenje koji ste samo podmazali.
Naizmenično u sredinu modle sipati po punu kašiku svetle, pa tamne smese dok se sve ne utroši. Kako se sipa tako se smesa razliva do ivica modle i pravi karakteristične krugove.
Nema potrebe da idete ljekaru, izliječite zglobove jednostavnim…
Nema potrebe da idete ljekaru, izliječite zglobove jednostavnim…
Nema potrebe da idete ljekaru, izliječite zglobove jednostavnim…
2.
Stranicu okrugle modle za pečenje (24 cm) podmazati puterom i posuti brašnom mix c, a na dno staviti papir za pečenje koji ste samo podmazali.
3.
Peći na 180C dok čačkalica ne bude suva kad bocnete centar. U mojoj rerni je to oko 45 minuta. Ako vidite da brzo menja boju na površini pokriti papirom za pečenje i tako peći do kraja. Ja nekad zadnjih 10-tak minuta uključim ventilator i onda i smanjim temperaturu na 170C.
Posluživanje
Služiti uz čaj, kafu ili šolju mleka.
Stranicu okrugle modle za pečenje (24 cm) podmazati puterom i posuti brašnom mix c, a na dno staviti papir za pečenje koji ste samo podmazali.
3.
Peći na 180C dok čačkalica ne bude suva kad bocnete centar. U mojoj rerni je to oko 45 minuta. Ako vidite da brzo menja boju na površini pokriti papirom za pečenje i tako peći do kraja. Ja nekad zadnjih 10-tak minuta uključim ventilator i onda i smanjim temperaturu na 170C.
Posluživanje
Služiti uz čaj, kafu ili šolju mleka.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar