ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

HLJEB KOJI JE ZALUDIO BALKAN – NIJEDNA PEKARA NE MOŽE NAPRAVITI NITI SLIČAN, SPECIJALAN RECEPT KOJI MORATE PROBATI!



Sastojci
1 šoljica = 250 ml
1 šoljica + 1.5 šoljica bijelog brašna
1 kašikica soli
1 vrećica (8g) suhog kvasca
1/2 kašike šećera
1 šoljica tople vode
malo kukuruznog brašna za posipati pleh
Premaz:
1 bjelanjak
1 kašika vode
Priprema
U većoj posudi izmiješajte 1 šoljicu brašna, sol, kvasac i šećer. Izmiješajte i dodajte toplu vodu.
Mikserom (s nastavcima za tijesto) miješajte par minuta.
Pomalo dodavajte preostalo brašno (otprilike 1.5 šoljica) dok ne dobijete glatku smjesu koja se ne lijepi. Mijesite otprilike 10-tak minuta.
Tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom.
Stavite posudu u pećnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike sat i pol dok se smjesa ne udvostruči.
Premjesite. Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvaljajte tijesto u pravokutnik velicine otprilike 30×38 cm.
Zarolajte i pritisnite krajeve.
Obložite pleh papirom za pečenje, lagano ga namastite i pospite kukuruznim brašnom.
Prebacite tijesto na pleh, zarezite nozem na par mjesta preko štruce i premažite bjelanjkom pomiješanim sa malo vode.
Pokrijte krpom i ponovo stavite u pecnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike 45 minuta.
Pecite na 190C 40-45 min (kod mene se ispeklo nakon 35 min.)
Vrući hljeb zamotajte u vlažnu čistu krpu dok ne omekša, prenosi “Coolinarka“.

Nema komentara:

Objavi komentar