ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

PREDIVNA POGAČA – PLETENICA



SASTOJCI

potrebno je
500 g brašna
1,5 dl mlijeka
1,5 dl vode
0,5 dl ulja
20 g kvasca
1 kašika šećera
1 kašikica soli
1 kom žumance za premazati pogaču
po potrebi susam ili mak

PRIPREMA
1. Kvasac i šećer preliti sa 1 dl mlake vode i ostaviti da naraste. U posudu za miješenje sipati ostatak mlake vode i mlijeko, dodati so, ulje i nadošli kvasac, brašno sipati postepeno i zamijesiti glatko tijesto. Pokriti ga krpom i ostaviti da naraste duplo.

2. Nadošlo tijesto podijeliti na 6 jednakih dijelova, oblikovati loptice i ostaviti 10-ak minuta da se odmore.

3. Od svake loptice istanjiti valjak dožine 40-45 cm, (prilikom valjanja tijesta radnu površinu ne treba pobrašniti, lakše se valja, samo, ako počne da se lijepi tijesto, ruke malo pobrašniti) i po tri staviti jedan preko drugog, najprije vodoravno pa preko njih 3 uspravno

4. desnu polovinu vodoravnih štapića prebaciti u donji lijevi ugao, malo ih razmaknuti

5. lijevu polovinu vodoravnih štapića prebaciti na mjesto gdje smo razmakli krajeve

6. višak odmah podvući ispod tijesta jer više ne treba

7. donju polovinu uspravnih štapića prebaciti preko dijela koji smo podvukli ispod tijesta

8. gornju stranu uspravnih štapića podvući ispod vrhova koji su preostali

9. i sastaviti sa vrhovima donje strane

10. slobodne vrhove prebaciti preko sastavljenog dijela i podvući ispod tijesta

11. gotovu pletenicu premazati umućenim žumancetom, posuti susamon ili makom i ostaviti da naraste. Rernu zagrijati na 200 C i peći 40-45 min na pola pečenja smanjiti temperaturu na 180 C i poći do kraja

POGLEDAJTE GALERIJU ZA SKLAPANJE POGAČE: 
http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar